søndag 9. juli 2017 kl. 10:53

NATIONAL HANDLINGSPLAN FOR ANTIBIOTIKA TIL MENNESKER

Denne handlingsplan kom som en overraskelse i den forgangne uge, skønt DSAM har været repræsenteret i Rådet, der har udarbejdet den. Der har ikke været nogen tilbagemeling eller høring. Jeg havde end ikke læst rapporten før jeg blev bedt om nu og her kommentarer. Hurtig læsning afslørede at ambitionerne der berører almen praksis handler om knap 24% færre indløste recepter og at penicillin V skal udgøre 36% i stedet for 31%.
Jeg var slet ikke forberedt godt nok og blev (korrekt) citeret for at sige, at vi i DSAM mener, at det er realistisk at skære ned på antibiotikarecepter i almen praksis, selvom vi allerede gør det godt set i international sammenhæng, og at det kunne være udmærket med nogle mål. Jeg pointerede nogle forudsætninger for at det ville kunne lykkes, men dem blev der godt nok ikke meget plads til:
.
Der er nok noget at hente i bedre diagnostik og mere watchfull waiting ift f.eks. øvre luftvejsinfektioner og UVI ved gråzonetilfælde, hvor der ikke er absolut indikation for behandling med anitibiotika. MEN: det kræver jo at lægen skal være tryg ved at vælge observation (delegation) i stedet for at være på "den sikre side" og så skride til behandling.
.
F.eks. skal forældre nok have (mere) ro/tid til at observere deres barn (omsorgsdage?). Plejepersonale skal have kompetencer og tid til at observere ældre medborgere med banal UVI og forebygge UVI. Det er ikke gratis at overgå til mere ”økologiske” løsninger. I Sverige indløses markant færre recepter på antibiotika end i DK, men der har børnefamilier også rigtig mange omsorgsdage til rådighed.
.
Det er svært at forstå for politikere, at vi vurderer den enkelte situation, også når vi træffer beslutning om at anbefale enten penicillin eller observation. De tror det ”rigtige” svar findes – og at vi bare skal lære det at kende og stå fast. Der er tale om en klassisk bio-psyko-social vurdering (chance for biologisk effekt? Risiko for komplikationer? Kompetencer hos den vi delegerer observationen til? Situationen i hjemmet / på plejehjemmet? Compliance? ……)
.
Vores kliniske skøn er virkelig baseret på vurdering af mange faktorer – og svært at formidle og sælge i tiden.
Det lykkedes ikke rigtigt i denne sag, hvor det blev kortklippet i de fleste sammenhænge og kom til at fremstå, som om vi bare skal tage os sammen og blive klogere. Det vil jeg gerne beklage.

.
Hvad kan vi så lære i DSAM af denne sag? I hvert fald to ting:


1) Formidling af den almenmedicinske tilgang kræver grundig forberedelse HVER gang.
2) At vi i ledelsen skal have endnu bedre interaktion med de kolleger. der udpeges af DSAM til råd, udvalg og grupper, så vi kan give mandat og få de nødvendige tilbagemeldinger i tide.

mvh

Anders Beich, fmd

 

Der er 3 kommentarer til dette indlæg:
#1 | 9. jul '17 kl. 22:02 skrev Jens Aage Stauning:
1) er der nogen, der vil fortælle en minister om begrebet fri ordinationsret?
2) i forvejen gør vi et pænt stykke arbejde for at undgå antibiotika, og rigtig mange forældre er helt med på at der ikke skal gives noget hele tiden
3) for at være konstruktiv: kunne man initiere en intervention mod højudskrivere (vs. sjældenudskrivere) i lighed med det IRF i "gamle dage" gav feedback på - der er notorisk meget stor forskel på ordinationsvaner jfr Ordiprax
#2 | 10. jul '17 kl. 07:11 skrev edgar dahlin:
Sædvanlig problem - DIALOG
hindrer handlekraft hos dem, der alligevel ved bedst i forvejen.
Den tager tid - og kan koste penge.
#3 | 10. jul '17 kl. 08:32 skrev Asger Dalmose:
Danmark er et mønsterland i denne sammenhæng.
https://ecdc.europa.eu/en/antimicrobial-resistance/surveillance-and-disease-data/data-ecdc
-hvor man kan søge på diverse bakteriestammers resistensproblemer i Europa
Vil man ændre dette skal man tænke internationalt, og rådet til de øvrige europæiske lande er ganske enkelt: Do like Scandinavia.
Desværre forplumres konklusionerne i udenomssnak:
"The problem of antimicrobial resistance calls for international cooperation, as well as concerted efforts at the
national level. Continued efforts to promote prudent use of antimicrobial agents and comprehensive infection
prevention and control measures are paramount to reduce the selection and control transmission of antimicrobialresistant
bacteria.
https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/publications/Publications/antimicrobial-resistance-annual-epidemiological-report.pdf
En national handlingsplan for et internationalt problem er ikke fyldestgørende. DSAM bør opfordre til beskeden "Do like Scandinavia" fremføres internationalt af vores myndigheder.
Skriv en kommentar til dette indlæg
Kommentar:*
Dit navn:*
Din e-mail adresse:*
Hvad er syv + fire?:*
*Skriv resultatet som et tal