En spændende mulighed fra Partners in Practice (PiP):
Undervis rwandiske lægestuderende i grundprincipperne for almen praksis
 

Samarbejdet
PiP indledte i 2012 et samarbejde med Department of Primary Health Care under University of Rwanda. Vores partner anmoder nu om assistance i undervisningen af rwandiske lægestuderende inden for faget Social and Community Medicine. De hjælper med at forberede dig til opgaven.

Opgaven
Faget, man underviser i, omhandler basale faglige, organisatoriske og etiske principper inden for Primary Health Care, f.eks. principper vedr. lige adgang til sundhedsydelser, kontinuitet i behandlingen, holistisk og patientcentreret tilgang, koordinering og samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper etc. Undervisningsmaterialet er allerede udviklet1,2, men du kan selvfølgelig tilpasse det, som du ønsker. Eksempler på titler for en undervisningssession er: ”Social determinants of health”, ”Patient-centered communication”, ”Universal health coverage” og ”Health equity”.

  1. Cubaka VK, Kyamanywa P, Flinkenflögel M, Schriver M, Ngabire E, Cotton P. Transforming health professional education in Rwanda – Contributions from Social and Community Medicine. 2015. 
  2. Flinkenflögel M, Cubaka VK, Schriver M, Kyamanywa P, Muhumuza I, Kallestrup P, et al. The desired Rwandan health care provider: Development and delivery of undergraduate social and community medicine training. Educ Prim Care. 2015;26(5).

Profilen
Det er en fordel, hvis du allerede har erfaring med at undervise lægestuderende inden for almen praksis, f.eks. som tutorlæge, eller hvis du har kendskab til sundhedsforhold i Afrika. Men det vigtigste er, at du føler dig motiveret for at facilitere et læringsforløb for rwandiske lægestuderende, og at du er nysgerrig efter selv at lære om forholdene i Rwanda og høre, hvad de studerende selv ved.

Den almenmedicinske uddannelse i Rwanda
2008 – 2013: Der uddannes seks rwandiske speciallæger i Family and Community Medicine som led i en strategi om at styrke distriktshospitaler og primær sundhedstjeneste. En af disse er i dag leder af Department of Primary Health Care på University of Rwanda.

2013: Ny sundhedsminister omprioriterer og lukker speciallægeprogrammet.

2014: Dep. of Primary Health Care får indført mere uddannelse af lægestuderende i primær sundhedstjeneste og herunder principper i almen medicin. Kommende læger skal forstå vigtigheden af en stærk primær sundhedstjeneste, for at man på sigt igen kan styrke det almenmedicinske speciale i Rwanda.

Vil du høre mere?

Kontakt:

  • Rejs til Rwanda i 3-4 uger, og hjælp med at undervise lægestuderende i universelle grundprincipper for almen praksis.

  • Der er allerede et fuldt udviklet studenteraktiverende undervisningsmateriale (med tilhørende PowerPoint-præsentationer, gruppeopgaver etc.), som du kan tage udgangspunkt i.

  • Du samarbejder med lokale kolleger, som introducerer dig til og støtter dig i opgaven.

  • Det vigtigste er, at du kan lide at facilitere undervisning og har erfaring fra almen praksis. Erfaring fra Afrika er en fordel, men absolut ikke et krav.

  • Vores samarbejdspartner Department of Primary Health Care ved University of Rwanda har anmodet om assistancen og præciseret profilen på besøgende undervisere.