DSAM Logo

Klokken er 15, det er fredag eftermiddag. Ind ad døren kommer helt uanmeldt en far og hans 9-årige pige. Du skulle egentlig lige nå at supervisere din uddannelseslæge, se de sidste laboratoriesvar igennem og så hjem og hente børnene. Men uddannelseslægen siger god for at springe det over i dag, og du tager pigen og hendes far ind. Han er bekymret for sin datter, pigen har tabt 9 kg, hører stemmer, har synsforstyrrelser og er meget træt. Du vælger at indlægge. Din datters skole ringer, hun har kastet op, så du skynder dig ud ad døren. Du glemmer at ringe til patientens mor for at informere om indlæggelsen og går desuden hjem med dårlig samvittighed overfor din uddannelseslæge, fordi I ikke nåede at gennemgå den kompetence, hun havde forberedt. Du får en klage – og kritik for ikke at have indhentet samtykke fra Moderen, da der er delt forældremyndighed.

Hvordan får vi hverdagen, patienternes og ikke mindst systemets forventninger om en 0-fejlskultur til at gå op med en hverdag, sundhedsvæsenets begrænsninger og uddannelse af vores kommende speciallæger?

Jeg er hoveduddannelseslæge i almen medicin (i hospitalsblokken), og jeg har siddet som FYAM-medlem i Region Hovedstaden de seneste 4 år. Jeg er desuden DYNAMU (yngre almenmedicinsk uddannelseskoordinator) i Indre by. Jeg er med i DSAM's Kvalitetsudvalg, hvor jeg primært har arbejdet med defensiv medicin og har deltaget i samarbejdsmøder med STPS. Jeg beskæftiger mig desuden en del med uddannelse og er med i arbejdet om revisionen af den almenmedicinske uddannelse. Jeg har tidligere siddet i Yngre Lægers Repræsentantskab og har derfor flere gode kontakter her. Det er fedt at kunne dele viden med hinanden og forhåbentlig samle de forskellige interessenter.

Jeg håber at få lov til at arbejde videre med uddannelse og defensiv medicin samt forsøge at modarbejde 0-fejlskulturen. Virkeligheden er altid mere nuanceret. Jeg lover ikke at komme i mål, men vi bliver nødt til at italesætte problemerne, så de forhåbentlig en dag kan løses.

Jeg stiller op som FYAM-medlem subsidiært som ordinært medlem. Jeg håber på din støtte!