Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo

Om vejledningerne

Om vejledningerne, politikpapir og habilitet

DSAM udgiver vejledninger og FAQta-ark inden for kliniske problemstillinger, der er hyppigt forekommende og medfører diagnostisk eller behandlingsmæssig usikkerhed og variation i almen praksis. Vejledningerne henvender sig primært til praktiserende læger og praksispersonale.

Vejledningerne bliver løbende opdateret således, at ny viden inden for feltet bliver implementeret i vejledningerne og dermed formidlet til de praktiserende læger m.fl.

ArbejdsgrupperEn arbejdsgruppe består så vidt muligt af speciallæger (og kommende speciallæger) i almen medicin for at sikre den almen medicinske vinkel. Andre speciallæger, patienter og evt. samarbejdspartnere kan inddrages efter behov. Formanden for arbejdsgruppen har en løbende dialog med sekretariat og formandskab i DSAM.

HøringAlle vejledninger kommer i høring hos de almenmedicinske miljøer, de lægevidenskabelige selskaber, relevante faglige organisationer, Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening m.v.

KoordinationsgruppeDer er nedsat en koordinationsgruppe, som aktuelt består af Danske Regioner (DR), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Kommunernes Landsforening (KL), Kvalitet i Almen Praksis (KiAP), Lægehåndbogen, Lægemiddelstyrelsen, Medicinrådet, PLO-Efteruddannelse og Sundhedsstyrelsen (IRF). Koordinationsgruppen er et dialogforum med fokus på almen praksis, og der foregår gensidig orientering og koordinering af nye vejledninger.

Se kommissoriet for koordinationsgruppen her.

Politikpapir om vejledninger og FAQta-ark

Der er udarbejdet et politikpapir om vejledninger og FAQta-ark. Se det her

Habilitet

Det er en forudsætning for både formand, arbejdsgruppens medlemmer og reviewere, at disse til enhver tid overholder DSAM's gældende regler for habilitet. Det er desuden en forudsætning, at formand, arbejdsgruppens medlemmer og reviewere, inden arbejdet går i gang, afgiver en selvdeklarering i form af et skema om potentielle interessekonflikter. Åbenhed og klarhed omkring disse er påkrævet for at sikre, at der ikke opstår tvivl om vejledningernes uafhængighed og saglighed.

DSAM’s habilitetspolitik

Holdningen i DSAM er:

  • At forfattere og reviewere ikke skal have økonomiske eller indirekte relevante interessekonflikter til emneområdet/virkefeltet.

  • At enkelte undervisningsgange og oplæg samt medvirken i projektarbejde, hvor man honoreres for tidsforbrug, kan accepteres. I den ideelle situation vælger man dog at frasige sig honoraret.

  • At påtænker man at deltage i DSAM’s vejledningsarbejde, så er det en god idé at sørge for ikke at have værdipapirer mm. i medicinalindustrien.

Vurdering

DSAM foretager en individuel vurdering af betydningen af en evt. interessekonflikt i forhold til opgaveløsningens varighed og indhold og under hensyntagen til, om der i øvrigt foreligger omstændigheder, der kan rejse tvivl om uvildighed i forhold til vejledningens emne.  Vurderingen foretages på baggrund af selvdeklareringen om personlige og økonomiske interesser i relation til det medicinske virkefelt og særligt lægemiddel- og medicoindustri.

Link til skema

DSAM’s selvdeklareringsskema er inspireret af Sundhedsstyrelsens habilitetspolitik.

Hvem modtager vejledninger?

Praktiserende læger med ydernummer og øvrige medlemmer af DSAM og FYAM får automatisk tilsendt et eksemplar af nye vejledninger.

Du kan her se en oversigt over alle DSAM's vejledninger, ligesom du har mulighed for at læse og downloade dem. 

Samarbejdspartnere i de faglige miljøer og andre, der arbejder i faget, f.eks. ansatte speciallæger i almen medicin, kan også få nye vejledninger ved at kontakte DSAM.

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med de kliniske vejledninger, kan du kontakte DSAM på telefon 7070 7431 eller mail dsam@dsam.dk