DSAM påvirker Sundhedsstyrelsen til revidering af lungesatsning

Regeringen har barslet med en lungesatsning til 250 millioner kroner. Sundhedsstyrelsen vil nu på baggrund af bl.a. kritik fra DSAM revidere deres anbefalinger for opsporing af KOL-patienter, som er en del af satsningen.

Hovedkritikken fra DSAM er, at satsningen indeholder en anbefaling om, at alle rygere over 35 år skal have testet deres lungefunktion hvert andet år. 

DSAM´s formand Anders Beich, sagde bl.a. i går til Altinget: ”Vi vil gerne lave forebyggelse, som gavner. Men der er ikke evidens for, at undersøgelse af så brede grupper giver bedre behandling af lungepatienterne, forebygger KOL eller giver lavere dødelighed”.

Generelt hilser DSAM fokus på lungesygdomme meget velkommen, da det er en gruppe patienter, som der i for mange år ikke har været tilstrækkelig fokus på.

Læs hele artiklen fra Altinget her

Ny NKR fra Sundhedsstyrelsen

SST har udgivet en ny NKR for ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati).

Anbefalingen er i bred overensstemmelse med DSAM’s vejledning, dog anbefales en lidt hurtigere involvering af fysioterapeuter og andre, der kan instruere i og supervisere rygtræning.

Retningslinjen anbefaler, at patienten fortsætter med sin normale fysiske aktivitet. Oveni den information og eventuel medicin, som patienten får, anbefaler retningslinjen at tilbyde en række forskellige øvelser og/eller manuel behandling hos en sundhedsprofessionel. Den behandlende læge, kiropraktor eller fysioterapeut har ansvaret for at følge patienten nøje og sørge for hurtigst muligt at henvise til kirurg, hvis patienten ikke får det bedre eller tilstanden forværres. Det anbefales, at patienterne henvises til rygkirurg, hvis funktionshæmmende smerter ikke er forsvundet efter 12 ugers behandling.

Retningslinjen anbefaler ikke rutinemæssigt tilbud om MR-skanning, steroid omkring den lumbale nerverod eller akupunktur til patienter med nylig opstået nerverodspåvirkning i lænden.

Læs den nye NKR her

DSAM, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø

Telefon: 7070 7431 E-mail: dsam@dsam.dk