Kære medlemmer af DSAM

Det er nu cirka tre måneder siden, vi holdt vores første informationsmøde om grøn omstilling i almen praksis, og meget er sket siden sidst.

Vi har udgivet to artikler, og en tredje er på vej. De to første handler om sammenhængen mellem klima og sundhed, hvor vi fortæller lidt om os selv, og hvordan Grøn Praksis opstod. Artiklerne er udgivet i Practicus og Ugeskriftet, og links finder I nederst i nyhedsbrevet. Den tredje artikel udkommer i næste nummer af Practicus og er en beretning fra to klinikker, der har arbejdet med grøn omstilling. De fortæller om deres proces og tiltag, og forhåbentligt kan de inspirere endnu flere læger til at tænke i den retning. 

Vi er nu en gruppe på 10 personer, der arbejder med at udvikle Grøn Praksis, hvilket er fantastisk. Vi er f.eks. i gang med at opstarte et samarbejde med en privatpraktiserende fertilitetsklinik, der allerede har gjort meget for at arbejde bæredygtigt og nedsætte deres CO2-aftryk. Sammen skal vi udveksle erfaringer og inspirere hinanden.

Vi samarbejder også med FYAM omkring den årlige (og endnu hemmelige) FYAM-kampagne og håber på, at det ender ud i et fantastisk resultat, vi kan vise jer til Årsmødet i oktober. Vi har desuden budt ind på flere undervisningsdage i hoveduddannelsen for almen praksis, hvor vi vil formidle sammenhængen mellem klima og sundhed.

Grøn værktøjskasse til almen praksis

Hvad sker der med den grønne værktøjskasse, tænker I måske? Ja, den har vi måtte parkere lidt endnu, men vi arbejder på sagen. Vi må erkende, at der på området inden for kliniktiltag er for lidt evidens til, at vi kan konkludere noget, vi kan stå inde for. Til gengæld vil vi koge de grønne tiltag, vi ved har en klimagevinst, ned på et lommekort eller to, som vi i efteråret vil uddele til alle de praktiserende læger.

Disse klima-lommekort er udarbejdet af den irske gruppe af læger, der arbejder med klima og sundhed, og vi har fået lov til at kopiere deres koncept.  For at de bliver brugbare i en dansk kontekst, har vi brug for jeres hjælp til at evaluere dem og give feedback. Denne proces bliver iværksat efter sommerferien, og vi håber, I har lyst til at deltage med lige så stort engagement som i januar.

Flere har efterspurgt et forum, hvor læger kan dele deres tanker og erfaringer omkring grøn omstilling i almen praksis. Vi er nu klar med et forum på det medie, der hedder ’Slack’. Det er en platform, vi allerede bruger i vores Grøn Praksis-gruppe, og vi har god erfaring med den. Den er brugervenlig, nem at navigere i og giver et godt overblik over samtalerne.

Vores tanker med denne platform er, at den primært skal være brugerstyret inden for de rammer, vi sætter. Det vil sige, at man kan diskutere og dele løst og fast om grøn omstilling i almen praksis, og vi forestiller os, at vi kan bruge dem, der er i dette forum, til feedback på vores tiltag.

Er du interesseret i at tilgå dette forum, skal du blot sende os en mail og downloade appen. Så inviterer vi dig indenfor. Der vil vi også løbende informere om vores projekter og nyeste viden inden for emnet. 


Dejlige forårshilsner fra

Grøn Praksis

Karolina Lewandowska og Salli Rose Tophøj

For mere info om vores arbejde i Grøn Praksis:

Kontakt os på: info@laegerforklimaet.dk


WEBINAR: Grøn Praksis

Vil du vide mere om vores arbejde i Grøn Praksis, så læs her.

Onsdag d. 28. april kl. 20-21 afholder Karolina Lewandowska og Salli Rose Tophøj webinar om Grøn Praksis, hvor vi vil blive klogere på klima og sundhed i primærsektoren og høre om nogle af deres spændende projekter.

Tilmelding for alle interesserede: info@laegerforklimaet.dk


DSAM, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø

Telefon: 7070 7431 E-mail: dsam@dsam.dk