Lungefunktionsundersøgelser (LFU) i almen praksis

I DSAM’s corona-taskforce får vi løbende henvendelser vedrørende LFU. Det gør vi fra medlemmer men også fra myndigheder og kollegaer, der er bekymrede for det lave antal LFU, der foretages i praksis. Vores anbefaling er, at LFU på nuværende tidspunkt i epidemien kan genoptages under visse forudsætninger.

Se vores faglige råd til LFU her

Frivillig ordning vedr. vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson

Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og et politisk flertal i Folketinget lægger op til en frivillig ordning med de to vacciner, der er ude af det nationale vaccinationsprogram.

DSAM ser det ikke som en attraktiv model for de praktiserende læger at deltage i denne ordning, og vi forventer ikke, at alle læger vil tilbyde det, fordi det stiller store krav til logistik og organisation, samtidig med at det lægger et stort ansvar på den enkelte læge i forhold til risikoformidlingen. Det vil endvidere være den enkelte læge, der skal sørge for rådgivning, opfølgning og henvisning til videre undersøgelse, hvis der viser sig bivirkninger, der kunne være tidlig VITT.

DSAM er ikke principielt imod, at frivillige kan modtage godkendte vacciner, som ikke anbefales i det nationale program, og vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er godkendt både i EU og af de nationale myndigheder. Men når risikoen for alvorlig sygdom ved vaccination overstiger risikoen for alvorlig sygdom ved infektion, og når der er andre muligheder på vej, så skal information, samtykke og opfølgning være meget omhyggelig, og enhver læge kan sige fra over for en sådan opgave.

Følg i øvrigt med på vores hjemmeside, som løbende bliver opdateret med relevante links og dokumenter:

dsam.dk/corona

Med venlig hilsen
DSAM's corona-taskforce

Anders Beich, formand
Bolette Friderichsen, næstformand
Anne Møller, bestyrelsesmedlem
Louise Hørslev, sekretariatschef


DSAM, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø

Telefon: 7070 7431 E-mail: dsam@dsam.dk