Nyt studie kortlægger det diagnostiske interval ved udredning af brystkræft i forskellige lande (ICBP)
- Tidligere studier viser, at det diagnostiske interval – tiden fra præsentation af de første symptomer til diagnosen stilles – påvirker prognosen hos kvinder med brystkræft.
- Dette kohortestudie undersøger det diagnostiske interval på tværs af Australien, Canada, Norge, Sverige, Storbritannien og Danmark.
- Undersøgelsen afslører store forskelle i dette interval ved udredning for brystkræft. De længste var 101-209 dage (i Sverige og Ontario i Canada).
- Nogle steder bør der iværksættes mere effektive udredningsstrategier for at optimere den diagnostiske proces og dermed reducere det diagnostiske interval og forbedre prognosen.
Læs artiklen her
|
Hvem taler man med, når man oplever symptomer, der kan være tegn på lungekræft?
- I dette studie baseret på 35.958 danskere over 40 år med symptomer, der kan være tegn på lungekræft, undersøgte vi hvem danskerne oftest taler om symptomerne med.
- Over halvdelen beskriver, at de har talt med deres partner om symptomerne, og 30-50 % har talt med deres praktiserende læge om symptomerne.
- Personer der ryger, har halvt så stor sandsynlighed for både at inddrage deres partner, praktiserende læge og andet sundhedspersonale, som personer der aldrig har røget.
Læs artiklen her
|
Patienter med symptomer, der kan være tegn på lungekræft, tøver ofte med at søge læge
- De hyppigste barrierer for at søge læge blandt danskere over 40 år med symptomer, der kunne være tegn på lungekræft, var bekymring for at spilde lægens tid og travlhed.
- Rygere havde 3-5 gange større sandsynlighed for at synes, at symptomerne var pinlige og være bekymret for hvad lægen ville finde, sammenlignet med personer, der aldrig havde røget.
- Personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet og personer med anden etnisk baggrund end dansk, rapporterede generelt flere barrierer for lægesøgning.
Læs artiklen her
|
|
|