Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2017

KOL

OBS: Vejledning over 5 år

DSAM tager forbehold for, at der kan være nye retningslinjer/ny evidens på området. Vi har dog valgt at lade vejledningen være aktiv, da der stadig er en del brugbar information i den.

KOL og patientorganisationer

Lungeforeningen

Foreningerne LungePatient.dk og Danmarks Lungeforening fusionerede 1. juni 2015 under navnet Lungeforeningen mhp. at skabe én stærk forening på lungeområdet.

LungeforeningenStrandboulevarden 49 B-8 (Bygning 8)2100 København ØTelefon: 38 74 55 44Mail: info@lunge.dkWeb: www.lunge.dk

Lungeforeningen arbejder for sammenhæng i behandlingen af mennesker med lungesygdomme i Danmark og for mere patientstøtte, konkrete værktøjer, flere aktiviteter og professionel rådgivning til både lungepatienter og pårørende. www.lunge.dk/raadgivning

Lungeforeningen kæmper lungepatienters sag i det offentlige rum. Foreningens strategi for lungeområdet tager udgangspunkt i en vision om sundere lunger livet igennem. Lungeforeningen arbejder for rettidig diagnostik, bedre behandling og øget livskvalitet for lungesyge. Lungeforeningen tilbyder viden og rådgivning via lunge.dk, via medlemsbladet Lungenyt og nyhedsmail, der indeholder oplysning om livet med lungesygdomme, behandling og forskning. Et medlemskab af Lungeforeningen giver adgang til et netværk med et stærkt sammenhold og livsbekræftende aktiviteter for lungepatienter og deres pårørende. Både patienter med en lungesygdom, deres pårørende samt læger og sygeplejersker kan have glæde af et medlemskab.

Lungeforeningen driver et ferie-, kursus- og rekreationshjem i Glamsbjerg på Fyn. Der afholdes kurser for lungepatienter og deres pårørende. Foredragsholderne på kurserne er speciallæger, sygeplejersker, fysioterapeuter, diætister, psykologer, socialrådgivere m.fl. Der tilbydes også ferie- og rekreationsophold.

Pjecer med særlig interesse for lungepatienten findes på www.lunge.dk/pjecer-og-infomateriale  

 • KOL-bogen – patientens bog om KOL, blåstemplet af DSAM

 • Alfa-1 bogen – alt om Alfa-1-antitrypsin-mangel

 • Iltbehandling i dagligdagen

 • Mad til lungepatienter

 • Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

 • Kort om Sarkoidose

 • Lungefibrose.

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi DanmarkUniversitetsparken 44000 Roskilde

Telefon: 43 43 59 11

Rådgivning: Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis rådgivning på 43 43 42 99 på alle hverdage kl. 9-12 og onsdag kl. 16-18.

Web: www.astma-allergi.dk

Astma-Allergi Danmark arbejder for, at alle, der er berørt af astma, allergi, høfeber og eksem, får en bedre hverdag. Derudover tilbydes der også rådgivning om KOL, ACOS, cøliaki og MCS.

Det gøres bl.a. ved at:

 • give råd og vejledning til mennesker berørt af astma, allergi, høfeber og eksem

 • indsamle viden om, hvordan hverdagen ser ud for patienter og pårørende

 • følge med i forskningen

 • blande sig i debatten og sætte politisk fokus på området.

Foreningen arbejder også på at styrke forebyggelsen. I dag er omkring 1,5 millioner danskere berørt af overfølsomhedssygdomme, og tallet er stigende.

Følg Astma-Allergi Danmark på de sociale medier, bl.a. Facebook, Twitter og Instagram.