Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2010

Spørg til alkoholvaner

– diagnostik og behandling af alkoholproblemer

OBS: Vejledning over 5 år

DSAM tager forbehold for, at der kan være nye retningslinjer/ny evidens på området. Vi har dog valgt at lade vejledningen være aktiv, da der stadig er en del brugbar information i den.

Forord

Alkoholoverforbrug er en af de væsentlige årsager til danskernes sygdomsbelastning. Et stort alkoholforbrug kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte, for den nærmeste familie og for samfundet.

Heldigvis er der gode muligheder for forebyggelse og behandling, og almen praksis kan spille en meget vigtig rolle i dette arbejde. Med en forholdsvis lille indsats kan der opnås gode resultater i form af nedsat alkoholforbrug og dermed bedre livskvalitet, forebyggelse af følgevirkninger hos familie og omgivelser samt færre alkoholrelaterede sygdomme og dødsfald.

Sundhedsstyrelsen udgiver løbende informationsmateriale om konsekvenserne af et for stort alkoholforbrug.

Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har derfor i samarbejde udarbejdet denne kliniske vejledning, og vi håber, at den kan anspore almen praksis og blive et nyttigt redskab i det daglige arbejde med forebyggelse, diagnostik og behandling af patienter med et overforbrug af alkohol.

En stor tak til forfattergruppen, sparringsgruppe og andre bidragydere for veludført arbejde inden for et forsømt område.

Peter Torsten SørensenDirektørDansk Selskab for Almen Medicin

Else SmithCenterchef, Center for ForebyggelseSundhedsstyrelsen