Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2010

Unipolar depression

Diagnostik og behandling

OBS: Vejledning over 5 år

DSAM tager forbehold for, at der kan være nye retningslinjer/ny evidens på området. Vi har dog valgt at lade vejledningen være aktiv, da der stadig er en del brugbar information i den.

Omkostninger

Hver femte dansker rammes hvert år af en psykisk lidelse. Det konkluderer Danmarks første folkesundhedsrapport, som er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet [36].

Samtidig vurderes det, at psykiske lidelser tegner sig for 35-45% af alt sygefravær, og at psykiske lidelser er den mest almindelige årsag til førtidspension, nemlig en tredjedel af alle tilfælde. WHO har identifi ceret psykisk sygdom som det område, hvor der er det største misforhold mellem, hvad det er muligt at behandle, og hvor mange der rent faktisk bliver behandlet. WHO forudser også, at depression i 2020 vil rykke op på andenpladsen over de mest belastende sygdomme på verdensplan.

Sygemeldinger kan være nødvendige, men ved lette og moderate depressioner bør de være kortvarige og gerne på deltid.

Affektiv lidelse (depression og bipolar lidelse) er den mest omkostningsfulde hjernesygdom af alle, og det skønnes, at depression alene koster mere end 10 milliarder kr. om året i Danmark [37].